onepint.blogg.se

Följ med mig när jag brygger och dricker mig igenom Brewing classic styles

Så vad har jag då hittat på

Kategori: Allmänt

Det var ett bra tag sedan jag skrev här och jag tänkte därför uppdatera lite.
Nedan har jag laddat upp lite bilder och dessa bilder visar

1. WLP 002 som gick ner i en Southern Brown ale.

2. Ingredienser till Brown ale samt min nya investering vilket blev ett 19L fat.

Jag säger investering för det var precis vad det var. Det finns få saker som jag tycker är så tråkigt som att hälla över på flaska samt all rengöring när det gäller 3 backar med flaskor. Så om man kan ta bort ett tråkigt och jobbigt moment så varför inte göra det.

Bild nummer 3 är Den färdiga Brown alen. Jag bryggde denna öl inför nyårsafton och jag kan meddela att det kom en viss känsla av panik när vi insåg att det fanns 4 glas kvar i fatet, och vi hade inte ens börjat äta nyårsmaten.

Bild nummer 4 är en pale ale från boken och är det recept som är utan karamellmalt.

Jag har ändrat så lite så möjligt i båda recepten men jag börjar med receptet på Southern Brown ale
Detta recept var för 12L och vad jag ändrat är att jag har 50/50 MO samt Ashburne.

MO 700kg
Ashburne 700g
caramel 80 280g
caramel 120 170g
special roast 150g
special B 100g
Chokladmalt 50g

Humle East kent goldings 15g 60 min
Mäsk 60 min 67C

OG 1.042
FG 1,018
ABV 3,1%
Jäst WLP002 på 19,5 C

Den blev något sötare än vad jag hade förväntat mig och där kunde ha varit lite mer rostad smak i den.Men jag var absolut nöjd med ölen och den kommer att bryggas igen.

Pale ale utan karamell 9L (brygger 18L för att fylla fatet,så 2 bryggningar per dag.)

Pale Ale (US) 2,2kg
Munich 20L 150g
Victory 150g
Wheat 100g

Humlen är det som skiljer sig från receptet i boken, Dels så ville jag testa några nya sorters humle då jag var lite trött på cascade, och jag ville även experimentera med fler och större sena humlegivor.

FWH 6g Rakau
10 min 8g Mosaic/ 8g Rakau
5 min 8g Mosaic/ 8g Rakau
0 min 30g mosaic / 25g Rakau

Mäsk 67C

Jäst på 19,5C med WLP001
OG 1.060
FG 1.015

Experimentet med den sena humlen var verkligen givande. Doften av denna öl både när den jäste och när den kom i glaset var som en färsk mango och färsk passionsfrukt. Jag har inte än hittat en öl med samma typ av doft och det var verkligen uppfriskande med något som inte hade den typiska citrusen. Detta var den godaste öl jag lyckats med hittills.

Jag tog också steget in i vattenkemi med denna öl, nu har jag inte hela profilen på denna datorn så jag får ladda upp den vid ett senare tillfälle.

Slutsats
Än så har inte boken svikit mig då både Brown ale och APA har varit riktigt bra och jag kommer att fortsätta brygga recepten från boken.

Vad som blir nästa öl vet jag ej än, men det lutar på en Ordinary bitter eller en Northern brown ale. Den som har en lever får se.